Bentley, Apple in znani filmski režiserji snemajo s telefoni

Pametni telefoni nas spremljajo na vsakem koraku našega življenja. Vedno imamo pri roki Google in aplikacije za zelo različne tipe naših potreb. Trenutke, ki si jih želimo večno vtistniti v spomin, fotografiramo ali posnamemo. Pri tem pa se podjetjem poraja vprašanje, ali lahko s pametnim telefonom posnamemo dober promocijski video, ki bo legitimno predstavljal naše podjetje? 

Profesionalni oglasi, posneti s telefonom

Oglas za Bentley so posneli z iPhone 5s in zmontirali na iPad Air tablici kar v notranjosti avtomobila. Poleg tega pa so za snemanje uporabili še profesionalne objektive in gimbal, ki omogoča snemanje gladkih, premikajočih se posnetkov. Pri montaži so uporabili program iMovie.

Podjetje Apple veliko mero oglaševanja namenja videom, ki so posneti na iPhone. Pri snemanju je ekipa uporabila kar nekaj dodatne opreme, ki je omogočila videz zelo profesionalnega izdelka.

Profesionalni filmi, posneti s telefonom

Na pametne telefone pa so posneli tudi nekaj uspešnih Hollywoodskih filmov. Režiser Steven Soderbergh, ki je znan po filmih Oceanovih 11, Oceanovih 12 ter Vroči Mike XXL, je z uporabo iPhona 7 Plus v 10 dneh posnel psihološko grozljivko Unsane.

Režiser Sean Baker se lahko pohvali s filmom Tangerine, ki je bil posnet na iPhone 5s. Film so predvajali na enem izmed najbolj znanih filmskih festivalov na svetu Sundance. Poleg tega je izdelek osvojil veliko nagrad na različnih festivalih po svetu.

5 omejitev pametnih telefonov za snemanje videov

Najprej si poglejmo, kaj vse zmorejo pametni telefoni glede snemanja videa. Kvaliteta kamere pri telefonih je v 13 letih od prvega iPhona močno napredovala. V letu 2020 skoraj ne moremo najti telefona, ki ne bi imel dobrega fotoaparata oziroma kamere. Seveda pa pri tem obstajajo določene omejitve.

 1. Baterija zdrži bistveno manj za snemanje videov, kakor je kapaciteta profesionalnih fotoaparatov ali kamer.
 2. Objektiv na pametnih telefonih imamo le en, ki ga načeloma ne moremo menjati. Lahko pa ga nadgradimo, če kupimo posebne objektive za telefon.
 3. Omejeni smo tudi z uporabo fokusa. Vgrajeno imamo lečo, ki avtomatsko izostri vse, kar vidimo pred seboj. Torej se težko igramo s preostritvami in zamegljeno sliko.
 4. Izpostaviti moramo tudi omejene funkcije nastavljanja svetlobe. Na telefonu imamo manj možnosti za snemanje slabo osvetljenih prostorov.
 5. Zadnja pomanjkljivost pri telefonih je digitalni zoom. Z njim sicer lahko zoomiramo, vendar je kvaliteta slike slabša, poleg tega pa se nam slika pri umetnem približevanju tudi bolj trese.

Obstajajo nekatere aplikacije, namenjene snemanju videov s telefonom, ki omogočajo določene funkcije in telefon približajo profesionalnemu fotoaparatu oziroma kameri.

10 nasvetov za snemanje videa s telefonom

 1. Če želite video objaviti na Instagram story ali IGTV, ga posnamite vertikalno, drugače pa horizontalno.
 2. Pri snemanju uporabite stativ ali gimbal.
 3. Ne uporabljajte digitalnega zooma.
 4. Na telefonu nastavite svetlobo.
 5. Pazite na dobro osvetlitev. Zunaj je najbolje snemati v času sončnega vzhoda ali zahoda. V notranjih prostorih pa blizu vira svetlobe (okna ali luči).
 6. Pomembno pozornost namenite kompoziciji. Osredotočite se na primerno umestitev predmeta snemanja v kader.
 7. Izberite najboljšo kvaliteto snemanja. Če imate možnost, je to 4k, drugače full HD (1080p).
 8. Predmet snemanja izostrite, ali po potrebi zameglite.
 9. Osredotočite se tudi na snemanje zvoka. Če snemate govor, človeka postavite v tiho okolje. Dobro je tudi, da uporabite pri snemanju zunanji mikrofon.
 10. Video popestrite s počasnimi posnetki, timelapsi in hyperlapsi (premikajoči se timelapsi).

Kakor smo ugotovili, je s pametnim telefonom možno snemati videe na profesionalnem nivoju z ogromno znanja ter dodatne video opreme. Za kompleksnejše video produkcije, ki zahtevajo poglobljeno znanje in opremo, pa lahko delo prepustite profesionalcem kot je naša hiša Studio Akcija, Kontaktirajte nas in z veseljem vam pripravimo ponudbo glede na vaše potrebe.