7 najbolj gledanih slovenskih filmov

Velikokrat slišimo, da slovenski film ne ponuja zanimivih zgodb in kvalitetnih vsebin, ki gledalca pritegnejo. Zato smo se odločili, da naredimo izbor sedmih filmov, ki so med najbolj gledanimi v Sloveniji in našim bralcem ponudimo vpogled v dobre slovenske filmske projekte.

Pr’ Hostar

Spletna serija Pr’ Hostar je najprej postala popularna na platformi YouTube. Prvi del si je ogledalo milijon in pol gledalcev, drugega 970 tisoč, tretjega malo manj kot 800 tisoč, četrtega pa skoraj 830 tisoč ljudi. S spletnim občinstvom pa je nadaljevanje serije v obliki filma poskrbelo za najbolj gledani slovenskih film.

Zgodba se dogaja na gorenjskem. Glavni liki filma so zaposleni v majhnem hotelu Pr’ Hostar, ki posluje slabo. Krivdo gre v veliki meri pripisati pogoltnemu direktorju ter delno tudi svojeglavemu osebju. Zaposleni želijo preprečiti prodajo hotela, saj nočejo izgubiti svojih služb.

Scenarij filma sta ustvarila Goran Hrvaćanin in Dejan Krupić, pod režijo se je podpisal Luka Marčetič. Igrali pa so večinoma poznani liki iz spletnih videov zasedbe Ajkule, ki so ustvarili tudi nadaljevanko Pr’ Hostar.

Gremo mi po svoje

Gremo mi po svoje je mladinski taborniški film, ki ga je režiral uspešen slovenski režiser Miha Hočevar. Aleks s taborniškimi prijatelji tabori ob Soči. Številni komični zapleti se zgodijo zaradi vodje tabora. Fantje se bolj kot za taborniška pravila zanimajo za punce iz sosednjega tabora. V filmu uzremo osupljive lokacije triglavskega narodnega parka. Izredno poslušljiva je tudi naslovna pesem filma Vsak po svoje, za katero so posneli tudi videospot.

Petelinji zajtrk

Petelinji zajtrk je ljubezenski film, ki ga je režiral Marko Naberšnik. Zgodba se dogaja v Gornji Radgoni. Mlad fant Adi Slavinec, znan po vzdevku Djuro, dela pri mojstru Gajašu v avtomehanični delavnici. Počasi se med njima razvije prijateljstvo. V delavnico zaide tudi Bronja, ki je v prometni nesreči poškodovala avto. Njen mož je lokalna baraba Lepec. Med Bronjo in Djurom se zgodi skrito razmerje, ki počasi pride na plano. Gajaš pa sanja o hrvaški pevki Severini, ki se je na svoji turnejo po Sloveniji ustavila v Gornji Radgoni.

Kajmak in marmelada

Zgodba govori o slovensko-bosanskemu paru z dna družbene lestvice. Govori o sumljivih poslih, v katere se zaplete Božo, da bi zaslužil denar in osrečil Špelo. Ona ima službo, on pa ne. Svoje dneve zapravlja pred televizorjem, s pivom v roki. Ona ga sicer neizmerno ljubi, a po prepiru, v katerem izbruhne vsa njena jeza in Špela ga zapusti. Pove mu, da se ne bo vrnila, dokler se ne bo spremenil. Božo si zelo želi, da bi se Špela vrnila, zato prične iskati službo. Pri tem mu pomaga znanec Goran, ki pa se ukvarja predvsem s sumljivi posli.

Outsider

Sead je mladenič iz mešane družine – oče je iz Bosne in je zastavnik JLA, mama pa je Slovenka, gospodinja. Film se začenja z njegovim prihodom v Slovenijo, kjer nadaljuje šolanje na ljubljanski gimnaziji. Njegove težave se začnejo, ko pade pod vpliv punka in postane član glasbene skupine. Zaradi uporniškega sloga, svoje družbe in zaradi nespoštovanja načel socializma naleti na težave v šoli in pri strogem očetu, ki želi Seada poslati v vojaško šolo.

Košarkar naj bo

Košarkar naj bo je zgodba o lenem, nerodnem, vedno lačnem in neskončno visokem Ranti, ki se mu življenje postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo. S tem se za Ranto začne razburljiva pot, pri vseh šolskih in obšolskih dogodivščinah pa ga spremlja in spodbuja duhoviti prijatelj/menedžer Smodlak.

Gajin svet

Enajstletna Gaja živi skupaj z očetom Petrom in štirinajstletno sestro Teo, potem ko se njena mama Nina pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. Ker so v družini tako rekoč čez noč ostali samo trije člani, se skušajo znova postaviti na noge in ujeti ritem vsakdanjega življenja.

Gaja vadi saksofon in se zelo dobro razume s svojo učiteljico saksofona Emo, rada se druži s svojim najboljšim prijateljem Maticem, ki je sicer računalniški genij, a je hkrati tudi večna žrtev svojih močnejših sošolcev. Gaje seveda nič ne ustavi, da mu ne bi stala ob strani na vsakem koraku. Skupaj med drugim izpilita tudi načrt, kako rešiti sestro Teo in njeno prijateljico Dašo, ki sta zaradi svojih naivnih najstniških glav zabredli v svet spletnih nevarnosti.