Kaj imajo skupnega James Bond, Nekateri so za vroče in Levji kralj?

James Bond, Nekateri so za vroče in Levji kralj so znani Hollywoodski filmi. Poleg tega pa imajo zanimive zgodbe, ki gledalca pritegnejo. Tako kot v Hollywoodu, pa so izjemno pomembne dobre zgodbe tudi pri video produkciji. Naj gre za promocijske videe, videe za družbena omrežja ali spletne video oglase. Zgodba gledalca pritegne ali odvrne od ogleda videa. 

James Bond

Ideja za Jamesa Bonda je nastala v glavi pisatelja Iana Fleminga. Izmislil si je lik vohuna britanske obveščevalne službe. James Bond je karizmatični agent Britanske tajne službe MI6 s kodnim imenom 007. Tajni agent potuje po eksotičnih krajih in ob pomoči visokotehnoloških naprav rešuje grožnje stabilnosti Britanije. V vsakem delu uspešnih serij o Bondu ima agent 007 drugo dekle (Bondovo dekle), ki pa je velikokrat zaposlena pri drugi tajni službi (Wikipedija – James Bond, 2020).

Nekateri so za vroče

Billy Wilder je bil po drugi svetovni vojni eden najbolj cenjenih scenaristov in režiserjev v eni osebi. Veljal je za mojstra dobro napisanega scenarija. “V dobrem scenariju je vsaka stvar nujno potrebna, drugače scenarij ni dober,” je trdil. “In če iz njega odstranite en košček, ga raje nadomestite z drugim, ali pa boste zabredli v težave.” Njegov film Nekateri so za vroče prikazuje zgodbo o dveh glasbenih junakih, ki sta na begu pred gangstersko tolpo. Zavetje najdeta v ženski glasbeni skupini. Tudi sama se preoblečeta v ženski, da ju ne bi razkrili (Giannetti, L. 2008, str. 419).

Levji kralj

V Levjem kralju spremljamo zgodbo o odraščanju levjega mladiča Simbe, ki je prestolonaslednik očeta Mufase. Simbin stric Scar poskrbi za Mufasino smrt in Simbi je usojeno, da ga maščuje. Zgodba je vzeta iz Hamleta z odtenki Kralja Ojdipa, zgodbe o Mojzesu, Bambija in Knjige o džungli. (Giannetti, L. 2008, str. 385)

Elementi dobre zgodbe

V vsaki dobri zgodbi potrebujemo junaka in negativca, proti kateremu se ta bori. Junak mora imeti cilj, ki se ga dosledno drži. Pri filmih so zelo različni cilji, ki jih želijo junaki izpolniti. Če vzamemo za primer Jamesa Bonda, želi rešiti svet pred propadom. Pri temu mora premagati zlobneža, ki ima namen svet uničiti. Med njima se zgodi trenje, ki v zgodbi rodi zaplet. Junak zaradi svoje neizkušenosti potrebuje mentorja, ki ga nauči potrebne veščine, da premaga negativca. Na koncu zgodbe običajno sledi tudi nauk.

Promocijski video z dobro zgodbo

V video produkciji Studio Akcija se z vsakim izdelkom trudimo naročnikom ponuditi odlično zgodbo, ki izstopa iz povprečja. To nam omogoča tudi naša izvrstna ekipa. V svojih vrstah imamo scenarista Leva Mastnaka Trobentarja, ki je za svojo diplomsko serijo Povodni mož prejel Prešernovo nagrado. Pohvali se lahko tudi z drugo nagrado na filmskem festivalu Muvit6x60 ter drugo nagrado na Grossmannovem festivalu za scenarij Pasjeglavec. Lev upošteva vse zakonitosti pisanja dobre zgodbe in s tem ustvari marsikatero izvrstno filmsko ali video pripoved. Z video ekipo, ki se zanaša na svoje znanje in dobre ideje, lahko tudi vam naredimo promocijski video, spletni video oglas ali video za družbena omrežja, ki bo še dolgo ostal v glavah vaših strank.

Viri:

  1. Giannetti, Louis. 2008. Razumeti film. Ljubljana: UMco, d.d. in Slovenska kinoteka.
  2. James Bond 007: No time to die Trailer 2 (2020) – YouTube (Dostopno preko: https://www.youtube.com/watch?v=yHafN0M2kl0&feature=emb_title&ab_channel=FilmSelectTrailer, 22.10.2020)
  3. James Bond – Wikipedija, prosta enciklopedija (Dostopno preko: https://sl.wikipedia.org/wiki/James_Bond, 22.10.2020)
  4. Kako ustvariti zgodbo, ki proda čisto vsak izdelek – Beseda (Dostopno preko: https://beseda.si/prodajajte-z-zgodbo/, 22.10.2020)
  5. Prešernov nagrajenec: Povodni mož je najbolj znan slovenski zapeljivec – Moški Svet (Dostopno preko: https://www.moskisvet.com/novice/presernov-nagrajenec-povodni-moz-je-najbolj-znan-slovenski-zapeljivec.html, 22.10.2020)
  6. Some Like it Hot (1959) Movie Trailer HD – YouTube (Dostopno preko: https://www.youtube.com/watch?v=rI_lUHOCcbc&feature=emb_title&ab_channel=MovieclipsTrailers, 22.10.2020)
  7. The Lion King – Original Release Trailer (1994) – YouTube (Dostopno preko: https://www.youtube.com/watch?v=hY7xBISLBIA&feature=emb_title&ab_channel=Fandisgis, 22.10.2020)