Jamie Lee Curtis bo dobila zlatega leva za življenjsko delo

Ameriška igralka Jamie Lee Curtis bo na 78. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah dobila zlatega leva za življenjsko delo. Izročili ji ga bodo 8. septembra pred projekcijo filma Halloween Kills režiserja Davida Gordona Greena, v katerem je zaigrala. Film bodo prikazali izven konkurence. Festival bo potekal med 1. in 11. septembrom.

Igralka Jamie Lee Curtis je ob novici o nagradi povedala: “Zdi se mi skoraj nemogoče, da v tej panogi delujem že tako dolgo, da prejemam priznanje za življenjsko delo. Da ga prejmem sedaj, ob Halloween Kills, je zame še posebej pomembno.” Kot je še povedala, je bila italijanska kinematografija vedno naklonjena žanru, ki je oblikoval njeno kariero, zato je izjemno ponosna in vesela, da prejme to nagrado.

Po besedah direktorja festivala Alberta Barbere sodi Jamie Lee Curtis v redko skupino tistih hollywoodskih igralcev, ki najbolje odražajo lastnosti, ki so bistvo svetovne filmske industrije in njene zapuščine. Neposredna potomka ameriške filmske aristokracije  je hči dveh nepozabnih igralcev Tonyja Curtisa in Janet Leigh  je po njegovem mnenju naravno utelešenje zvezde, vsestranska in prilagodljiva, ki vloge zaznamuje s svojo osebnostjo in posebno karizmo.

Njena štiri desetletja trajajoča kariera, ki se je začela s prvencem Noč čarovnic iz leta 1978 v režiji Johna Carpenterja, v kateri je zaigrala v več kot 40 celovečernih filmih, po besedah Barbere opozarja, da so resnični talent v kombinaciji z inteligenco, duhovitostjo, vzdržljivostjo in pogumom značilnosti te resnične in nepozabne zvezdnice.

Poleg v legendarni franšizi Noč čarovnic se je Lee Curtisova preizkusila v skoraj vseh filmskih žanrih. Med drugim je zaigrala v komedijah Nož v hrbet, Riba po imenu Vanda, Kolo sreče in Odštekani petek, v akcijskih filmih Resnične laži in Modro jeklo ter dramah Krojač iz Paname in Moja punca, piše na spletni strani Beneškega bienala.

Vir: sta